BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

I.1.STRUCTURA LINIARA

 

 

1.      Cunoscand cele 5 note obtinute de un elev la matematica pe parcursul unui semestru si nota de la teza, scrieti un program care calculeaza media lui.

 

2.      Trei copii au depus in acelasi timp cate o suma de bani la banca. Dupa un an ei scot toti banii si cumpara impreuna un cadou. Cunoscand sumele depuse de cei trei copii si dobanda acordata de banca 30%, afisati suma totala din care copiii vor cumpara cadoul.

 

3.      Intr-o clasa sunt E elevi din care B% sunt baieti iar restul fete. Afisati numarul de baieti si numarul de fete din clasa. (E si B se citesc de la tastatura).

 

4.      Se sapa un sant cu forma de paralelipiped dreptunghic avand lungimea X, latime Y iar adancimea Z(date de la tastatura). Pamantul scos din sant isi mareste volumul cu 25%. Aflati si afisati volumul santului si volumul pamantului dupa ce a fost scos din sant. Dacail uda o ploaie pamantul se taseaza cu 5%. Ce volum va avea pamantul scos din sant dupa ce l-a udat ploaia?

 

5.      La balul bobocilor au participat E elevi.Numarul de fete a fost cu F mai mare decat cel al baietilor. Calculati si afisati cate fete si cati baieti au participat la bal.

 

6.      Se citeste de la tastatura anul nasterii unui scriitor. Sa se scrie un program care calculeaza si afiseaza secolul in care s-a nascut.

 

7.      Doi prieteni marinari se intalnesc cu vasele lor in mijlocul Oceanului Pacific, apoi se despart si pleaca in directii opuse(unul spre est, celalalt spre vest). Primul navigheaza cu p1 mile pe ora si al doilea cu p2 mile pe ora. Scrieti un program care sa determine la ce distanta se gasesc cei doi dupa trei zile.

 

8.      Fie a un numar natural format din 5 cifre. Sa se scrie un program care sa determine si sa afiseze numarul format cu prima, a treia si a cincea cifra din a.

 

9.      Se dau doua numere naturale a si b, formate din patru cifre. Sa se scrie un program care sa calculeze numarul obtinut prin impartirea intreaga a numarului format cu primele doua cifre din a la numarul format din ultimele doua cifre din b.

 

10.  Se citeste un numar natural de patru cifre. Afisati numerele obtinute in urmatoarele moduri:

 -schimband prima cifra cu ultima;

 -schimband intre ele cifrele din mijloc.

Exemplu: pentru numarul natural 3874 se va afisa 4873 si 3784.

 

I.2.STRUCTURA  ALTERNATIVA

 

 

11.  Sa se scrie un program care citeste de la tastatura ora si afiseaza daca este antemeridian sau postmeridian.

12.  Se da un numar de maxim trei cifre .sa se afiseze cifrele in ordine crescatoare.

13.  Se dau doua numere naturale a si b (b<>0). Sa se stabileasca ce fel de fractie este a/b (subunitara, supraunitara sau echiunitara).

14.  Intr-un parc se joaca trei copii care au greutatile a, b, c. Sa se stabileasca daca se pot aseza pe un “cantar”(balanta) cu doua brate,astfel incat aceasta sa stea in echilibru.

15.  Florin si Mihai sunt prieteni foarte buni. Cunoscand data nasterii lui Florin (zi, 11, a1) si data nasterii lui Mihai (z2, 12, a2), afisati care dintre cei doi baieti este mai mare.

16.  Ana are n mere pe care vrea sa le imparta in mod egal cu cei m frati ai ei.Se citesc n si m. Sa se scrie un program care sa afiseze daca Ana poate imparti merele in mod egal si daca da,  cate mere vor reveni fiecaruia.

17.  Ioana are n reviste. La ea vin m prietene. Sa se scrie un program care sa  verifice daca poate sa imparta revistele astfel incat ca fiecare fata sa citeasca cel putin o revista. Daca da scrieti cate reviste raman, presupunand ca fiecare fata a luat o singura revista.

18.  La un curs de inot sau inscris n persoane. Stiind ca bazinul are 8 culoare, determinati cate grupe complete se pot forma astfel incat fiecare persoana dintr-o grupa sa inoate pe un culoar. In cazul in care a ramas o grupa incompleta, afisati cate persoane contine.

19.  Un elev are de rezolvat un sistem de 2 inecuatii. La prima inecuatie a obtinut ca solutie intervalul (a, b), iar la a doua- intervalul (c, d). Afisati solutia sistemului, stiind ca se obtine intersectand cele 2 intervale obtinute.

 

I.3.STRUCTURA   REPETITIVA

 

20.  Se da un numar natural de maxim 9 cifre. Sa se scrie un program care sa numere de cate ori se gaseste cifra 7 in scrierea lui.

21.  Se citesc numere naturale pana la introducerea lui 0. Sa se scrie un program care sa numere care dintre ele sunt formate din exact doua cifre si aceste cifre sunt identice. Sa se afiseze aceasta valoare.

22.  Se citesc printr-un program numere de la tastatura pana la citirea valorii 0. Se cere calcularea si afisarea  medie aritmetice a patratelor numerelor positive citite.

23.  Un bancher are un seif cu cifru. Pentru a nu uita cifrul, vrea sa-l scrie pe o foaie dar codificat: fiecare cifra sa fie inlocuita cu diferenta dintre cifra 9 si cifra respectiva. Bancherul si-a ales un cifru; ajutati-l sa-l codifice dupa metoda lui stiind ca cifrul  incepe cu o cifra diferita de 9(exemplu: pentru cifrul 386821 codificarea va fi 613178).Scrieti un program care preia cifrul de la tastatura si afiseaza cifrul codificat.

24.  Se da un numar natural p. Sa se determine daca numarul contine in scrierea lui secventa 15, folosind un program PASCAL sau C.   

Exemplu:   p=141510 –contine                                                                                                                   p=141051 –nu contine

25.  Sa se afiseze printr-un program toate numerele de doua cifre care se divid cu suma si cu produsul cifrelor lor.

Exemplu: 24 se divide cu 6=2+4 si cu 8=2*4

26.  Fie x un numar natural, determinati printr-un program factorul prim cel mai mare din descompunerea numarului x si afisati-l. (x se citeste de la tastatura)

27.  Sa se calculeze suma cifrelor unui numar natural, fara a lua in considerare prima si ultima cifra din numar.

28.  Fie x un numar natural nenul. Determinati si afisati printr-un program numarul format din prima si ultima cifra din x.

29.  Se citeste un numar natural n. Scrieti un program care determina si afiseaza cel mai apropiat de n numar prim.

 

II.1.VECTORI

 

30.  Se citesc intr-un vector n numere naturale. Sa se calculeze:

S=a1*a2+a2*a3+...+an-1*an;

31.  Se citeste de la tastatura un vector cu n componente numere reale. Se cere sa se calculeze suma componentelor negative, produsul celor pozitive si numarul componentelor nule.

32.  Se citeste un vector de n elemete numere intregi. Sa se afiseze daca exista in vector un element divizibil cu 7.

33.  Se citesc doi vectori reprezentand doua multimi de numere intregi A si B. Se cere sa se afiseze multimea C=A∩B.

34.  Se citeste un vector cu n componente numere intregi. Sa se afiseze suma elementelor divizibile cu 7.

35.  Se citesc doi vectori reprezentand doua multimi de numere intregi A si B. Se cere sa se afiseze multimea C=A-B.

36.  Se citeste un vector cu n componente numere intregi. Sa se afiseze numarul elementelor ce au ultima cifra egala cu 2.

37.  Se citeste un vector cu n componente numere intregi. Sa se afiseze cel mai mare numar gasit, aflat pe pozitie para in cadrul vectorului.

38.  Se dau doi vectori x, y cu n componente intregi. Sa se determine valoarea expresiei:

x[1]*y[1]+x[2]*y[2]+...+x[n]*y[n].

39.  Sa se determine maximul si minimul componentelor (de tip real) unui vector de dimensiune n.

40.  Se da un vector cu n componente numere naturale. Sa se mareasca valoarea componentelor de pe pozitii pare cu 5% si cu 10% cele de pe pozitii impare.

41.  Se considera un vector x cu n componente de tip intreg. Se cere sa se afiseze numarul cel mai mare format cu ultima cifra a fiecarei componente din x.

Ex: n=4 x:72, 344, 57, 41 se va afisa 7421.

42.  Fie v un vector u n elemente numere intregi si p un numar prim. Tipariti elementele din vector in a caror descompunere in factori primi apare p.

43.  Sa se realizeze conversia unui numar natural n din baza 10 in baza 2. Cifrele in baza 2 vor fi trecute intr-un vector care apoi va fi afisat in ordine inversa.

44.  Se citeste un vector cu n componente numere intregi si un numar intreg a. Sa se afiseze cate din componentele vectorului sunt mai mari decat numarul dat a.

45.  Se considera un vector cu n componente numere naturale. Se cere sa se construiasca si sa se afiseze un nou vector cu componentele pare ale celui initial.

 

46.  Sa se calculeze suma si produsul componentelor unui vector cu n componente reale. Pentru afisare se va respecta formatul din exemplu:

n=4 si numerele 10 2 3 4 5 se va afisa

suma( 10 2 3 4 5 )=24

produs( 10 2 3 4 5 )=1200

47.  Se citeste un vector cu n componente numere intregi. Sa se afiseze cel mai mic numar gasit, aflat pe pozitie impara in cadrul vectoului.

48.  Se considera un vector cu n componente numere naturale. Sa se calculeze suma componentelor divizibile cu a, pentru a numar natural citit de la tastatura.

49.  Se citeste un vector cu n componente numere naturale. Sa se afiseze numerele prime din vector.

50.  Se da un vector cu n componente numere naturale. Sa se mareasca valoarea componentelor cu 7% daca valoarea este mai mica de 100 si cu 12% daca este mai mare sau egala cu 100.

51.  Se citeste un vector cu n componente numere naturale. Sa se afiseze cate elemente din vector au suma cifrelor un numar par.

52.  Se citeste un vector de n elemete numere intregi. Sa se afiseze daca exista in vector cel putin 2 elemente a caror ultima cifra sa fie 0.

53.  Se citeste un vector cu n componente numere naturale. Sa se afiseze daca exista intre elementele din vector numere palindrom (ex: 1441, 252).

54.  Se da un vector de n numere intregi de 2 cifre. Sa se afiseze un numar pentru care suma cifrelor este cea mai mare.

55.  Se citeste un numar natural n. Afisati cel mai mare numar format cu cifrele sale.

Ex: n=253 se va afisa 532

56.  Se da un vector cu n elemente numere intregi. Sa se determine daca exista elemente pare. Daca nu exista sa se afiseze “Nu exista elemente pare”.

57.  Se citeste un numar natural n. Afisati cel mai mic numar format cu cifrele sale.

Ex: n=253 se va afisa 235

58.  Se dau doi vectori x, y cu componente numere intregi. Sa se construiasca vectorul z astfel incat z[i]=x[i]-y[i] unde i=1,2,...,n, si sa se determine valoarea minima a vectorului z.

59.  Sa se scrie un program care construieste un vector citind elemente pana la intalnirea lui 0. Sa se afiseze elementele vectorului precum si suma lor.

60.  Se citeste un vector cu n componente numere naturale de doua cifre. Sa se afiseze cate elemente din vector au suma cifrelor mai mare decat 12.

61.  Se dau doi vectori x, y cu componente numere intregi. Sa se construiasca vectorul z astfel incat sa contina 1 pe pozitia i daca x[i]-y[i]>0, si 0 altfel.

62.  Se citeste un vector cu n componente numere intregi si un numar intreg a. Sa se afiseze cate din componentele vectorului sunt mai mici sau egale cu numarul dat a.

63.  Se da un vector de n elemente numere intregi. Sa se gaseasca pozitia pe care se afla elementul care poate fi scris ca suma a tuturor elementelor de dinaintea lui.

Ex: n=5, 3 2 5 4 1 se va afisa 3 pentru ca 5=3+2.

64.  Sa se scrie un program care calculeaza produsul a n numere intregi date de la tastatura.

65.  In clasa I doamna invatatoare propune, la ora de aritmetica celor 25 de elevi ai sai urmatorul joc: fiecare elev va desena pe o foaie de hartie cifra preferata, apoi cineva din clasa va trebui sa raspunda la urmatoarele intrebari: Care sunt cifrele preferate de catre elevii clasei? Care este cifra pe care o prefera cei mai multi elevi? Care sunt cifrele care nu sunt preferate de nici un elev? Scrieti un program care poate sa raspunda la aceste intrebari.

66.  In curtea unei unitati militare stau aliniati n soldati in fata comandantului lor. Acesta ordona primului soldat sa faca un pas in fata, celui de-al doilea un pas in spate, celui de-al treilea un pas in fata, etc. Soldatii stau acum aliniati pe doua linii. Comandantul doreste sa aleaga pentru o misiune speciala un soldat inalt si unul scund. Cunoscand inaltimile soldatilor ajutati-l pe comandant sa aleaga cel mai inalt soldat din prima linie si cel mai scund din cea de-a doua linie.

67.  La o benzinarie se vand n produse. La sfarsitul anului preturile cresc. Pentru produsele mai scumpe de 300.000 lei pretul creste cu 7%, iar pentru produsele mai ieftine de 300.000 lei pretul creste cu 10%. Scrieti un program care citeste preturile vechi, calculeaza si afiseaza preturile noi.

68.  Fiecare zi din luna este caracterizata de temperatura maxima si minima. Scrieti un program care citeste temperaturile maxime si minime din fiecare zi apoi determina ziua cu cea mai mare diferenta de temperatura

69.  La un concurs pe echipe participa n tari. Se citeste intr-un sir, pentru fiecare tara numarul de concurenti cu care a venit. Scrieti un program care formeza un nou sir in care pastreaza numarul de participanti pentru tarile cu mai mult de trei participanti apoi afiseaza sirul rezultat.

70.  Se citesc de la tastatura numele a n elevi participanti la o excursie. Sa se verifice daca elevii au fost introdusi in ordine alfabetica, iar in caz contrar sa se aranjeze acest sir de numere. Considerand ca un nou elev s-a inscris pentru excursie, sa se citeasca numele acestuia si sa se adauge in sir astfel incat sirul sa ramana ordonat alfabetic.

71.  Fiind dat un vector ordonat cu n elemente numere intregi sa se gaseasca, daca exista, pozitia pe care se afla elementul care poate fi scris ca suma a tuturor pozitiilor de dinaintea lui.

72.  Se citeste un vector cu n elemente numere naturale. Se precizeaza ca numarul elementelor trebuie sa fie mai mare sau egal cu 3. Sa se rearanjeze elementele din vector, daca este posibil, astfel incat ele sa fie numere consecutive in sirul lui Fibonnacci.

Exemplu:

vectorul 5 2 1 3

se va afisa 1 2 3 5

73.  La sfarsitul clasei a 9-a dupa ce au fost calculate mediile la informatica Mihai doreste sa afle cati colegi l-au intrecut si au media mai mare decat el. Cunoscand N numarul de elevi ai clasei si mediile celor  n-1 colegi, precum si media lui Mihai, scrieti un program care sa-l ajute sa stabileasca pe ce loc este in clasa la informatica.

 

1.                           

2.